Gelijke kansen

Wijzersterk

Jongeren van Wijzersterk aan de slag bij gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en vzw Wijzersterk starten een proefproject waarbij jongeren met een beperking een halve dag per maand aan de slag gaan. “Voor onze jongeren is dit een levenservaring die goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling”, klinkt het bij Wijzersterk.

 Vzw Wijzersterk is een dagbestedingsproject voor jongvolwassenen met een beperking uit Sint-Katelijne-Waver en omstreken. Deze dagbesteding dient zinvol, aangepast, kwaliteitsvol en financieel haalbaar  georganiseerd te worden en dit op een zo inclusief mogelijke manier. Zij stelden aan het gemeentebestuur de vraag of deze geen klusjes voor hen had. “Als gemeentebestuur gaan we maar wat graag op hun vraag in”, vertelt schepen van gelijke kansen en vrijwilligersbeleid Sarah De Keyser.

 Een jaar lang zullen Joost, Ruben en Marnick een halve dag per maand klusjes uitvoeren voor het gemeentebestuur. Dit gaat van het verzorgen van de planten in het gemeentehuis, tot het poetsen van dienstwagens en de digitale infozuilen. Na dat jaar volgt een evaluatie. Loopt de samenwerking goed, dan wordt deze verdergezet.

 Op vrijdag 15 februari tekenden Joost, Ruben en Marnick hun vrijwilligerscontract. Meteen erna begonnen ze aan hun eerste klus. “Onder leiding van iemand van de groendienst hebben we in het gemeentehuis planten verpot”, vertellen de jongens.

 “Voor de cliënten van Wijzerstek is werken een uitgelezen middel om te integreren in de maatschappij”, vertelt Rik Clauws, coördinator Dagwerking Pegode Kontich, dat vzw Wijzersterk ondersteunt. “Zo zetten ze verdere stappen om hun eigen toekomst uit te bouwen. Samen werken is een uitgelezen middel om eigenwaarde en zelfbeeld te verhogen.”

 Voor meer informatie, contacteer:

 Sarah De Keyser, schepen van gelijke kansen en vrijwilligersbeleid

0497 28 09 69, sarah.de.keyser@skw.be

 Daniël De Winter, voorzitter Wijzersterk

 Rik Clauws, coördinator Dagwerking Pegode Kontich

 

Gemeentebestuur stimuleert bespreekbaarheid LGBTQ+ in scholen

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver zal dit jaar de kosten dragen die verbonden zijn aan deelname aan de PAARS. Deze schoolcampagne wil LGBTQ+ op een positieve manier bespreekbaar maken in de scholen.

 

PAARS is een campagne die deel uitmaakt van de grotere LGBTQ+-schoolcampagne. LGBTQ+ staat voor lesbisch, gay/homo, biseksueel, transgender, queer en alle andere seksuele en genderidentiteiten. Deze campagne vindt jaarlijks plaats in de week van 17 mei, de internationale dag tegen homofobie en transfobie. PAARS is in Vlaanderen in 2013 geïntroduceerd door vzw JOEN (Jongeren onder één noemer), die samenwerkt met onder andere VSK (Vlaamse Scholierenkoepel) en VVS (Vlaamse Vereniging voor Studenten). Het doel van de campagne is om het LGBTQ+-thema beter bespreekbaar te maken in scholen.

 

"De campagne PAARS roept concreet op om paars of paarse accessoires te dragen tijdens die week en klasoverschrijdend hierover inhoudelijk te werken in de scholen", vertelt schepen van onderwijs en gelijke kansen Sarah De Keyser. "De campagne richt zich vooral op verbondenheid en inclusie met de nadruk op het creëren van een positieve sfeer in de scholen."

 

Het gemeentebestuur trekt 2.577 euro uit opdat de zeven lagere, twee middelbare, één hoge school en één universiteit op haar grondgebied kunnen deelnemen. “Vorig jaar nam in onze gemeente enkel Thomas More Hogeschool deel. Door als gemeente de kost van deelname te dragen, hopen we dat alle scholen zich dit jaar engageren en het LGBTQ+thema bespreekbaar maken”, besluit schepen De Keyser.

 

 

Voor meer info, contacteer:

·        Sarah De Keyser, schepen van onderwijs en gelijke kansen (0497 28 09 69, sarah.de.keyser@skw.be)

·        Sigrid Depoorter, diensthoofd huis van het kind (015 30 50 78, sigrid.depoorter@skw.be)